SIBO HASTALIGININ KESIN TEDAVISI VAR MI

SİBO nedir?

Small Intestinal Bacterial Overgrowth kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Türkçesi İnce Bağırsaklarda Aşırı Bakteri Çoğalması demektir.

SİBO belirtileri nelerdir?

  • Karında şişkinlik
  • Kramplar
  • İshal
  • Kabızlık
  • Uyku bozukluğu
  • Beslenme bozuklukları
  • Gerginlik
  • Kronik yorgunluk
  • Karında aşırı gaz
  • Geğirti
  • Gıda intoleransları (süt, gluten vb.)

SİBO Tanısı Nasıl Koyulur?

  • SİBO nefes testi
  • Gaitanın Mikrobial Analizi

SİBO nelere sebep olur?

SİBO nedeniyle ince bağırsaklarda olması gerekenden çok daha fazla flora bakterileri ve patojen bakteri kolonizasyonu nedeniyle bağırsaklarda gerçekleşen işlevlerde bozulmalar olur. Sindirim ve emilim bozukluklarına bağlı olarak birçok besin ögesinin eksiklikleri ortaya çıkar. Bunlar içerisinde en sık rastlananları vitamin ve mineral eksikliğine bağlı kronik anemiler, kemik rahatsızlıkları (osteoporoz vb.), eklem ve kas ağrılarıdır. Yediğimiz gıdalar aşırı artan bakteriler tarafından tüketildiği için beslenme bozuklukları izlenir.  Diabet eğilimini artırır. SİBO sindirim sistemi florasının bozulmasına sekonder gelişen otoimmün bir bozukluk olduğu için diğer otoimmün hastalıkların (dermatit, sedef hastalığı, vitiligo, depresyon, otoimmün artrit, gıda alerjileri vb.) oluşmasını kolaylaştırıcı zemin hazırlar.

SİBO nasıl tedavi edilir?

SİBO nedeniyle ince bağırsaklarda oluşan aşırı bakteri yükünü azaltmak için uzun süreli ve çoklu antibiyotik tedavileri uygulanarak ince bağırsaklardaki bakteriyel kolonizasyon azaltılmaya çalışılır. Bu tedavilerde hastalar tedavi sonrası kısa bir dönem kendilerini iyi hissederler. Fakat hastalık kısa süre sonra eskisi gibi hatta eskisinde daha rahatsız edici hal alır. Sürekli olarak antibiyotik tedavisi yapılarak oluşan kısır döngü daha da derinleşir.

SİBO hastalığının temelindeki patolojik süreç sindirim sistemi florasında oluşan biyoçeşitlilik azalması, patojenlerin flora bakterilerinin yerini alması (DİSBİYOZİS) ve bazı flora üyelerinin flora dengesini bozacak şekilde baskın hale gelmesidir. Sindirim sistemi florasında oluşan bu hasarların antibiyotik tedavisi ile restore edilmesi mümkün değildir. Yapılan her antibiyotik tedavisinde aşırı çoğalan ve patojen bakteri ile birlikte geride kalan faydalı flora bakterileri de zarar görmekte ve buna bağlı olarak SİBO daha çözümsüz bir hal almaktadır.

SİBO tedavisinde bir diğer seçenek olarak ise probiyotik kullanımı önerilmektedir. Son yıllarda SİBO hastalarının kullandığı probiyotik miktarları artık bağımlılık seviyesine gelmiştir. Probiyotikler flora bakterilerini taklit edebildikleri ölçüde hastaların semptomlarını hafifletmektedir. Flora bakterileri ile probiyotik arasındaki fark, FLORA BAKTERİLERİ sindirim sisteminin belirli bir bölgesinde yerleşik ve ömür boyu sürekli kendisini yenileyerek yaşarken, PROBİYOTİKLER sindirim sisteminde benzerlik gösterdiği bölgeden geçişi esnasında verdiği fayda ile sınırlıdır ve fayda sağladığı bölgede tutunarak orada kolonize olmazlar. Kısacası PROBİYOTİK kullanıldığı sürece rahatlama sağlayabilir. Ayrıca PROBİYOTİKLER içerisinde prospektüslerinde belirtilmemesine rağmen steroid ve steoid benzeri maddeler içermektedir. Bundan dolayı probiyotiklerdeki fayda mikrobiayal içeriğinden mi yoksa steroidden mi olduğu tartışmalıdır. Bir başka husus ise uzun süre probiyotik kullanan hastaların hemen hemen tamamı probiyotiği bıraktıklarında başladıklarından daha kötü durumda olduklarını ifade ederler. Bu tablo da probiyotik bağımlılığı olarak adlandırılır.

SİBO otoimmün bir sürecin başlangıcı ve giriş kapısı olan sindirim sistemi flora hasarı ve beraberinde gelişen ‘’GEÇİRGEN BAĞIRSAK SENDROMUNUN’’ bir sonucu olduğu için SİBO sonrası diğer otoimmün hastalıkların gelişmesi beklenir. SİBO hastalığının kaynağı olan flora hasarı için yapılacak ALTIN STANDART tedavi ‘’TOTAL GASTROİNTESTİNAL FLORA NAKLİDİR’’

TOTAL GASTROİNTESTİNAL FLORA NAKLİ için en az bir sağlıklı donör olması gerekir. Sağlıklı bir donörden genel anestezi altında 25-45 farklı anatomik bölgeden endoskopi ve kolonoskopi ile yapılan lavaj yöntemi ile flora örnekleri alınır. Alınan flora örnekleri bir takım işlemlerden geçirildikten sonra hastaya yine genel anestezi altında endoskopi ve kolonoskopi yapılarak donörün hangi bölgesinden flora örneği alınmış ise hastanın da eş değer bölgesine flora nakli yapılır.

SİBO hastalığında TOTAL GASTROİNTESTİNAL FLORA NAKLİ ile başarılı tedavi oranları %90’lar seviyesindedir.

https://www.docdrmuratkanlioz.com/flora-nakli/

 

Doç Dr Murat KANLIÖZ

Genel Cerrahi Uzmanı

Bize Yazın

WhatsApp

Hemen Ara